The Palaces of Carrara (Second Edition)
The Palaces of Carrara is designed by the formidable duo of Wolfgang Kramer and Michael Kiesling
De Paleizen van Carrara (2e editie) is uitgegeven door Game Brewer. Het is een spel voor twee tot vier personen vanaf 10 jaar. Je bent er ongeveer een uur mee bezig.
Deze editie bevat een basis versie een een gevorderde versie. Deze uitleg gaat alleen over de gevorderde versie van het spel.
In De Paleizen van Carrara ben je de leider van een Italiaanse adellijke familie. Je hebt van de koning de opdracht gekregen om in de steden prachtige gebouwen te bouwen en te versieren.
Lees meer
Als je aan de beurt bent, moet je één van de vier acties kiezen en uitvoeren. Deze acties zijn:
– Bouwstenen kopen
– Gebouw of Monument bouwen
– Scoren
– Passen
Bouwstenen kopen:
Op het speelbord is een grote en een kleine draaischijf te zien. Op de grote draaischijf bevinden zich verschillende decoraties en op de kleine schijf zijn standbeelden te zien in verschillende kleuren.
Je mag in jouw beurt de grote of de kleine draaischijf één segment draaien.
Als je de grote draaischijf één segment draait dan plaats je bouwstenen uit de zak op de schijf, in totaal moeten er dan 11 bouwstenen op de schijf liggen. Nu mag je zoveel bouwstenen kopen uit één segment als je wilt/kunt. Op de draaischijf zie je bij ieder segment wat de stenen kosten. (in sommige gevallen heb je gratis bouwstenen)
Als je de kleine draaischijf één segment draait dan vul je geen bouwstenen aan maar dan mag je wel zoveel bouwstenen kopen uit één segment als je wilt/kunt. ook hier kan het zijn dat er gratis bouwstenen zijn.
Koop je alle bouwstenen uit één segment dan mag je als bonus een decoratie nemen in het type wat is aangegeven op de grote schijf of een standbeeld nemen in de kleur die is aangegeven op de kleine schijf.
Deze decoraties of standbeelden kun je weer gebruiken bij het bouwen, scoren of als punten aan het einde van het spel. Op je spelerstableau mag je in totaal twee decoraties of standbeelden bewaren die je in een latere ronde weer kunt gebruiken.
Gebouw of monument bouwen:
Op het speelbord liggen negen gebouwen opengedraaid. Kies je voor deze actie, dan mag je één van deze gebouwen kiezen, betalen en in je stad op je spelerstableau bouwen. Op de gebouwtegel zie je de bouwkosten afgebeeld staan, het gebouwtype en een decoratie die daarbij hoort. Op je spelerstableau zie je zes steden (in verschillende kleuren) afgebeeld staan met daaronder gekleurde blokjes. Dit geeft aan welke kleuren blokjes je mag gebruiken om de bouwkosten van het gebouw te betalen. In Lerici mag je bijvoorbeeld alle kleuren blokjes gebruiken. In Lucca mag je alleen betalen met wit, geel en rood.
Na het plaatsen van een gebouw mag je hier de decoratie op plaatsen die bij dit gebouw hoort of een standbeeld plaatsen in de juiste kleur.
Ook ligt ervan elk type gebouw één monument. de monumenten hebben bouwkosten van acht stenen of je kan ze plaatsen op een ander gebouw van hetzelfde type. Dan betaal je het verschil in bouwkosten. Na het plaatsen van een monument mag je èèn van de steden opwaarderen met een verbeteringstegel zodat je meer kunt scoren en de volgende fase.
Scoren:
Iedere speler heeft acht scoringspionnen. Je kunt dus maximaal acht keer deze actie uitvoeren. Bij het scoren ontvang je munten, overwinningspunten, standbeelden of decoraties.
Er zijn 19 scorevelden in de gevorderde versie i.p.v. 14 van de basis versie.
Je kunt er voor kiezen om stadsvelden, gebouwtypes, steden en landschappen op de spelersborden te scoren.
Stadsvelden: Je moet minstens 2 of 3 gebouwen gebouwd hebben. Tel de waarde op van alle gebouwen in de kolom van die stad en vermenigvuldig dit totaal met de bonuswaarde van die stad zoals die op je eigen spelersbord staat.
Gebouwtypes: Je moet tenminste 1 gebouw van het type dat je wilt scoren hebben gebouwd, de stad maakt niet uit. De waarde van elk gebouw van dit type wordt vermenigvuldigd met de bonus van de stad waar dat gebouw staat.
De steden en landelijke landschappen op de spelersborden: Om een landschapstype te scoren moet je tenminste 1 gebouw van het overeenkomstige type, stedelijke (oranje) of landelijk (groen), hebben gebouwd. Tel de waarde van elke landschapstegel of stedelijke tegel die je scoort bij elkaar op en vermenigvuldig het totaal met de bonus die op het landschapsscoreveld staat. Dat vormt de hoeveelheid munten of overwinningspunten.
In alle 3 de gevallen voegt elke decoratie één toe aan de waarde van het gebouw
Extra acties om te scoren zijn: de twee geld scorende velden. Hier moet je een aantal munten in je bezit hebben om hier een scoringspion te kunnen plaatsen. De munten hoef je nu niet in te leveren maar je moet het wel tonen aan de medespelers. Aan het einde van het spel kan je hier geld inleveren voor punten.
Op het spelerstableau zijn ook nog 3 duo standbeeldscorevelden te vinden. Om hierbij te scoren moet je minstens 1 standbeeld hebben op een gebouw in één van de steden die gescoord worden. Hier ontvang je een bonus voor elk gebouw dat een standbeeld heeft in één van deze steden.
Al deze bovenstaande acties kun je maar eenmalig uitvoeren, dus denk goed na over de juiste keuze.
Passen:
Deze actie levert twee munten op.
Het spel eindigt als het laatste gebouw op het bord komt te liggen of als een speler al zijn scoringspionnen heeft geplaatst.
Nu worden alle overwinningspunten geteld. De speler met de meeste punten wint De Paleizen van Carrara.
Algemeen en score:
De Paleizen van Carrara komt in een indrukwekkende doos met veel speelmaterialen. De speelmaterialen zijn van prima kwaliteit. Vooral de voorwerpen zijn mooi gemaakt.
De spelregels zijn duidelijk. Ben je eenmaal aan het spelen, dan blijkt het spel niet ingewikkeld, maar wel heel tactisch.
Laat je in ieder geval niet intimideren door de vele speelmaterialen. Begin gewoon met spelen en het spel wordt vanzelf duidelijk.
Heb je nu al zin gekregen om het spel te spelen? kijk dan op de site www.gamebrewer.com om het spel te bestellen.
Hoewel het spel gesponsord is, heeft dit geen invloed gehad op mijn review en de daarbij behorende score.
Nova Luna
Nova Luna is een zeer interessant tegel aanlegspel van Uwe Rosenberg en van de Nederlandse spellenmaker Corné van Moorsel.
In dit spel heb je een maanwiel op tafel waar 11 gekleurde tegels omheen liggen en een leuke kartonnen maan die de aangeeft welke tegel je kan pakken.
Naast het speelbord heb je nog een stapel tegels liggen die je op een bepaald moment mag pakken om het maanwiel weer aan te vullen.
Elke speler heeft een aantal markers (21) in zijn of haar kleur en elke speler legt een marker op het ronde spoor op het maanwiel.
In jouw beurt pak je een tegel van het maanwiel en deze tegel plaats je voor jou op tafel.
Lees meer
Op een tegel staan één of meerdere opdrachten, lukt het jou om een opdracht uit te voeren dan leg je een marker op deze tegel.
Ook staat er een getal op de tegels, dit zijn de stappen die je moet doen op het ronde spoor.
Wie achteraan ligt op het ronde spoor is aan de beurt
Wie als eerste zijn markers heeft weggewerkt heeft gewonnen.
Wat een gaaf spel is dit toch
Uwe Rosenberg heeft al een aantal van dit soort spellen gemaakt zoals Patchwork en Indian Summer etc., maar deze vind ik zelf toch het beste van al die spellen.
Het is echt een puzzel om de juiste tegels in de juiste kleur te krijgen en dan ook nog eens op de juiste plek te krijgen in jouw speelveld.
Het ronde spoor is ook leuk bedacht, zolang je achteraan staat op dit spoor ben je nog aan de beurt.
In sommige gevallen kan je soms wel 3x een tegel pakken en hier kan je weer voordeel uithalen.
Iets minder is dat je weinig interactie met elkaar hebt, je bent voornamelijk met je eigen ding bezig. (Dit vinden wij zelf geen probleem)
Zorg ook voor genoeg ruimte om de tegels te plaatsen.
Al met al is dit spel heel goed uitgewerkt en het is een stevige puzzel.
Het bijgeleverde materiaal is stevig en van prima kwaliteit.
Ik kan alleen maar zeggen dat ik dit de beste in zijn soort vind en ik zou deze zeker toevoegen aan de collectie.